SEASHELL KIDS SCHOOL NURNBERG

 

type:                      urban and landscape architecture competition
place:                    Ingolstädter Straße, 90461 Nürnberg
organizer:             Rummelsberger Diakonie e.V.
planning:              LA.BAR Landschaftsarchitekten with Huber Staudt Architects
assistant:              Kristian Ritzmann
year:                     2016
award:                  1. Prize

 

On an 1.2ha sized area in the southern city of Nurnberg at the Ingolstädter Straße several social work buildings and educational facilities are to be built. Part of the realisation competition is the construction of a school with special remedial classes for students with autism spectrum disorder, the construction of a new Academy for Social Pedagogy and a specialized Academy for Remedial Education. The urban and landscape planning part of the competition includes an education and therapy centre for adults with autism, a stationary housing group for people with autism, a clearinghouse for unaccompanied minor refugees and a daycare as well as a day-care after school facility as a permanent alternative site. With the staggered layout of the buildings a certain outdoor space structure is given which interlocks the groups of houses with the surroundings. Access will be guaranteed in areas next to the adjacent streets and next to the tramway. The extensive greening up of the area creates a park-like environment.

The outlines of the outdoor spaces are marked by the shifted buildings. The grounds of the school are divided into a sheltered courtyard and the structured schoolyard in the north which can also be used by the education and therapy centre. The schoolyard is equipped with a terrace, an active band with various exercise and play elements, a garden strip and a peaceful garden Cabinet. The students and staff of the academy can have a rest or a walk in the Forum Square, a large courtyard, and another area in the East, which serves as a meeting and dwelling place. The house for minor refugees and the clearinghouse will receive a sheltered courtyard, a spacious garden with a range of play facilities and a terrace facing the west.