NORDMANNZEILE

Type:Renovation of outdoor areas of a residential complex
Location:Nordmannzeile 1-13, Vorarlberger Damm 1-5, Wendlandzeile 2-12, 12157 Berlin
Client:Deutsche Wohnen SE
Employee:Eike Richter, Rüdiger Amend, Karen Veit, Vitali Tamorko, Evelyn Zerpowski
Architects: RTW
Construction cost :200.000 EUROS
Period: 2020-2021
Area:7600 m2

The Nordmannzeile is located south of the Schöneberg motorway junction and is a private road. Five buildings (Nordmannzeile 1-12) belong to the first construction phase, which were renovated last year. Another building (Nordmannzeile 13) will be partially renovated this year in terms of fire protection. The outdoor facilities are mostly connected and can be used by the tenants. As part of this tender, the areas of house entrances, fire brigade access roads, garbage dumps, playgrounds and plantings were to be processed. The house entrances were newly paved. Areas with bicycle racks were created near the entrance. The fire brigade access roads have been extended or redesigned. Gravel lawns were installed in straight areas and honeycomb lawns in curves. Two garbage dumps with concrete paving and a barred fence enclosure were created. Fence and trellis were planted. Between Nordmannzeile 5 and 11, the border of the sand play was rebuilt so that a larger contiguous area is created. The swing was installed offset with a new fall protection surface. A small square with a table tennis table was built between Nordmannzeile 9 and 13. In front of Nordmannzeile 13, the sandy area has been enlarged. The buildings are surrounded by planted areas that have been planted with low to medium-high shrubs based on the previous planting. A shade-tolerant perennial mixture was used for the north side.

Photography: Lichtschwärmer